Рубик куб

История на “Кубчето на Рубик”

Кубът на Рубик е най-продаваната играчка в света, която всички познаваме и обичаме. Тя е патентована през 1975 година под името “магически куб” а компанията за играчки “Ideal” помага на Рубик да пусне куба в целия свят.

Кубът на Рубик бележи своя отпечатък в света.

През 1980 г. кубът е пуснат в световен мащаб и още същата година печели наградата „Играчка на годината“. Кубът привлича, както младежите, така и възрастните, а до 1982 г. са продадени над 100 милиона кубчета. Очевидната простота, но невероятната трудност на пъзела поразява милиони и много малко хора дори днес могат да кажат, че са решили куба на Рубик без ръководство или урок. Кубчето на Рубик има 43 252 003 274 489 856 000 (43 квантилиона) различни комбинации. Само една от тях е подреденият куб!

 

Всъщност пъзелът изглежда толкова труден, че повечето хора, които отчаяно искат да решат куба, се обръщат към ръководства и книги, пуснати след дебюта на куба. Най-популярното от тях е „Можете да направите куба“, стъпка по стъпка. Проучвателен урок, издаден през 1981 г. от Патрик Босерт, който веднага става бестселър.

Ново предизвикателство

През 1981 г. е издаден нов пъзел, който представлява още по-голямо предизвикателство от вече изглеждащия невъзможен 3×3 куб – кубчето “ отмъщението на Рубик“. То не е измислено от самия Рубик, но изобретателят позволява да използват името му. Този куб става също изключително популярен, но най-вече сред онези, които са решили оригинала и търсят друго предизвикателство.

Нужда от скорост

Само две години след международния дебют на куба, въпреки че по-голямата част от света все още не е в състояние да разреши пъзела, много хора го извеждат на ново ниво – решаване на куба възможно най-бързо. През 1982 г. се провежда първото  световно първенство. Победител е виетнамецът Мин Тай, които решава куба за 22,95 секунди. Днес световният рекорд за подреждане на 3x3x3 куба е 3.47 секунди и принадлежи на китаецът Юшенг Ду. Българският рекорд е 7.37 секунди и принадлежи на Ивайло Танев.

Нови Типове пъзели

През 1970 година Мефърт изработва за собствено забавление няколко дървени пъзели, подобни на тези на куба 3×3 и кубчето 2х2 на Никълс. Но невероятният успех  на куба на Рубик през 1980г. насърчава Меферт да патентова старите си пъзели, включително и пирамидата. От нея са продадени милиони  в рамките на  първите 3 години.

След пускането на Pyraminx, Mèffert е разработил над 100 модификации. Той е също толкова важен в разработването на ротационни пъзели, защото надгражда успеха на куба на Рубик с нови и интригуващи проекти.

 

Модифицирани пъзели

Като още един пряк резултат от успеха на Rubik’s Cube, британският дизайнер на пъзели Тони Фишър решава да промени оригиналния куб на Рубик. През 1981 г. той присъединява на ръб два куба, създавайки първия “Сиамски куб”, който и до днес е популярен пъзел сред колекционерите. Тази модификация е първата по рода си и тя вдъхновява Фишър да продължи да променя масово произведените ротационни пъзели.

През 1995 г. Фишър модифицира пъзели, за да създаде 3x3x4 пъзел, първият известен кубоиден извиващ се пъзел. Това довежда  до създаването и на пъзели 2x3x4, 4x4x5 и 3x3x5. Много от изобретенията на Фишър са масово произведени от Mèffert.

 

През март 2012 година Ерньо Рубик подписа договор с премиера на Унгария Виктор Орбан за създаването на музей на кубчето на Рубик в Будапеща

Музеят, който ще бъде издържан във формата на прочутото кубче, ще представя интелектуалните постижения на Унгария през последните 1100 г. Той ще бъде построен близо до моста Ракоши от страната на Пеща. Строителството на музея е открито официално през 2017 г.

 

 

Любимо занимание за милиони хора по света.

 

Всеки ден някъде на планетата се организира някакъв вид състезние за нареждане на куба на Рубик. Правилата са най-разнообразни: освен стандартното подреждане, има състезания със завързани очи,  подреждане под вода без да се поема въздух, с една ръка или нареждане на куба с една ръка, докато с другата се жонглира, с крака като се ползват вилици и ножове, нареждане като кубът се гледа в огледало и други.

Кубчето на Рубик е не просто играчка, а чудесно средство за стимулиране на ума, развитие на концентрацията, пространственото мислене, логиката, координацията между очите и ръцете!