Логически игри

Как логическите игри влияят на мозъка ни ?

Как логическите игри влияят на нашия мозък

“ Здравият ум е най-добрият начин да имате здрав и продуктивен живот ” казва д-р Даниел Амин-невролог и изтъкнат научен сътрудник на Американската психиатрична асоциация. Той добавя, че ученето на нови неща разчупва рутината и поддържа мозъка жизнен.
Човешкият мозък е разделен на зони отговорни за усещанията, за движенията, за ориентацията в пространството, за самоорганизацията, за контрола на вниманието и аналитичните умения. Това е грубо разделение, но основната точка е ясна-ако някоя зона не се поддържа, невроните в нея атрофират с времето. Това означава, че човек губи способността си за критично мислене, нивото на паметта, интелигентността и вниманието намаляват.
През последните 20 години, учените откриват, че всеки път когато научите ново умение, или се заемете с ново предизвикателство, невроните на мозъка изграждат нови връзки. Колкото повече използвате тези връзки, толкова по-силни стават те.
Това твърдение дава основание да приемем, че мозъчните игри са не само забавление, а и средство за подобряване на функциите на ума. Най-хубавото, е че в зависимост от сложността си са подходящи за всички възрасти.

Ползи от логическите игри.

1.Подобряване на концентрацията!

Логическите игри изискват внимание. Ето защо, те помагат да се повиши нивото на концентрация при деца и възрастни. В повечето игри, ако нивото ви стане лесно, винаги можете да увеличите трудността на играта, която ще изисква от мозъка ви по-задълбочено мислене.

2. Подобряване коефициента на интелигентност!

Всяка от игрите допринася за развитието на скоростта на мислене, която е толкова необходима в реалния живот. Логическите игри успешно решават всички проблеми, свързани с ерудицията, скоростта на реакция и обема на възприятие на информацията.

3.Подобряване на паметта!

Най-очевидното, но не по-малко важно предимство на логическите игри! Нищо не подобрява способността за запомняне, като системното увеличаване на собствената ефективност в логическите игри.
Положителният ефект, може да се види още през първия месец като особено ярко се откроява ползата при хора, които първоначално са имали слаба памет. Тук всичко е като в спорта – напредъкът идва с тренирането!

4. Развиват се качества като постоянство, търпение и спокойствие!

5.Подобряват уменията за планиране!

Докато играете, ще е необходимо да преброите или да помислите за няколко хода напред. Проблемът с отлагането изцяло или частично ще изчезне. Те ще ви помогнат да се научите на решителност и организация, както и как да разделите един сложен проблем на по-малки, решими части. Също така ще спомогнат за увеличаване на увереността да се поемат по-големи предизвикателства!

6.Подобряване на социалните умения!

Най-важният фактор, който може значително да промени живота на човека е способността да общува с хора. Логическите игри са един от основните начини да се отървете от комплексите и да повишите междуличностните умения. Груповите игри ще насърчат вербалната комуникация и работата в екип.

7. Подобряват познавателните способности!

Логическите задачи се свеждат до намирането на решение на даден проблем. Ще трябва да използвате критичното си мислене, за да решите загадката и най-хубавото, е че в този тип игри не можете да мамите.

8. Подобряват двигателните умения!

Всъщност, логически игри като Кубът на Рубик, Кулата на Ханой, Дженга, разнообразни лабиринти с топчета и други, освен че развиват вниманието, подобряват и фината моторика, координацията между очите и ръцете! Подвижността е особено важна, както за децата, така и за хората в зряла възраст. Затова естествено, може да насочите вниманието си и към сглобяването на пъзели, сложни машини, роботи и други.

Логическите игри притежават страхотни предимства, които ги отличават пред другите. Те са предпочитани заради интересните си и сложни нива, необходимостта от създаване на стратегия за победа и факта, че релаксирайки човек развива мозъчната си дейност! Те са ключът към успешен живот, така че не губете времето си напразно! Те ще ви направят по-умни, по-внимателни, по-фокусирани!
Като бонус, вие запазвате психичното си здраве до дълбока старост!
Ако решите да пробвате някоя логическа игра, можете да разгледате нашия сайт: https://logicbg.com/shop/
Надяваме се, че тази статия ви е била полезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *