Логически игри

История на предизвикателния Т-пъзел

Т-пъзел

T-пъзелът е плочков пъзел, състоящ се само от четири многоъгълни форми, които събрани заедно, трябва да образуват главна буква Т! Четирите парчета представляват един равнобедрен триъгълник, два десни трапеца и петоъгълник с неправилна форма, но въпреки очевидната си простота пъзелът е изненадващо труден.

Произход на пъзела

За пръв път играта е създадена в Китай и най-старите примери датират от първата половина на XIX век. Едно от най-ранните публикувани описания на пъзела се появява през 1826 г. в сборника „Продължение към безкрайното забавление“, който съдържа 400 различни експерименти в различни области на науката.

Популяризиране

Пъзелът става особено популярен в началото на 20-ти век, когато стотици различни компании го използват като подарък за промотиране на своя бизнес или продукт. Парчетата са направени от хартия или картон като върху тях е отпечатана реклама. Те обикновено попадат в плик с инструкции и покана да пишат или да се обадят на компанията или местния търговец за нейното решение.
Най-ранната рекламна версия на Т-пъзела е от 1898 г. на “Lash’s Bitters” – оригинално тонизиращо слабително. При него ъглите са нарязани на 35 градуса, което прави пъзела по-лесен и по-малко объркващ.
Използван е още за реклама на цейлонски чай от бяла роза на “Seeman Brothers”, суха наденица “Armour”, брашно “Larabee”, бои и лакове “Waterall”, застрахователна компания “Glens Falls” и много други
Представя се и от много печатни издания:  месечно списание за учители “Primary Education” 1904 г., списание “Our Young People” 1905 г.
Особено хубаво представяне на пъзела се появи в броя на книгата на Джон Мартин от октомври 1913 г.
А в книгата “Дърводелство и механика за момчета” от A. Хол са представени фигури и образци в пълен размер за изработване на дървена версия на пъзела.

Представяне на пазара

Версиите му се продават като игра-пъзел още през 20-те години на ХХ век. Датирана около това време е френската версия на пъзела “L’ÉTÉ”, произведена от N.K. “Atlas of Paris”.
Друг пример е дървената версия на пъзела, произведена от “Drueke & Sons” датирана около 40-те години. По-късно през 50-те са произведени версии с пластмасови парчета от “Adams T-Puzzle” от SS Adams Co.
През 60-те, 70-те години на миналия век компанията Marx Toys създават версията “The famous T-Puzzle” .
През 80-те години на миналия век особено популярен става “Mr T’s puzzle” с участието на актьора Мистър Т от известния телевизионен сериал A-Team

Решение на Т-пъзел

“Знам, че няма пъзел  с толкова малко парчета, който да е толкова неразрешим.” – Мартин Гарднър.
Само с четири части T-пъзелът е измамно прост. Проучванията показват, че малко хора са в състояние да го решат за пет минути. По-голямата част от хора се нуждаят от повече от половин час, за да го решат. Често отговорът е, че пъзелът е невъзможен за решаване! Основната трудност при решаването на пъзела е позиционирането на петоъгълното парче.
В едно проучване участниците са изразходвали над 60% от опитите си за подобни погрешни разположения на петоъгълника, а дори когато парчето е поставено правилно трудно се разпознава като част от решението, тъй като съвпадение с буквата Т убягва от погледа.
Пъзелът се решава лесно, когато се достигне до прозрението, че петоъгълникът е част от хоризонталното и вертикалното стъбло на буквата Т, а прорезът в петоъгълника представлява вътрешен ъгъл на буквата.

Т-пъзелът днес

Днес повечето T-пъзели съдържат листовка с около 100-200 допълнителни фигури за подреждане, които са изобразени като силуети и са разделени на нива на трудности.
Ако решите да пробвате това предизвикателство или да изпитате вашите близки и приятели, “КЛИКНЕТЕ ТУК”

Т-пъзел на Джон Мартин The Big T Puzzle
Т-пъзел на Джон Мартин The Big T Puzzle
Първа версия на T-пъзел Lash's Bitter T-puzzle
Първа версия на T-пъзел Lash's Bitter T-puzzle
Френска версия на Т-пъзел L'ÉTÉ
Френска версия на Т-пъзел L'ÉTÉ
Adams T-Puzzle
Adams T-Puzzle
Drueke & Sons Pa's T-Puzzle
Drueke & Sons Pa's T-Puzzle
Пъзелът на Мистър Т
Пъзелът на Мистър Т
Т-Пъзел на Маркс
Т-Пъзел на Маркс
Магически Т-пъзел
Магически Т-пъзел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *